Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Blog » ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ : ΚΑΝΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΑΥΤΑ ΤΑ 5 ΛΑΘΗ;

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ : ΚΑΝΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΑΥΤΑ ΤΑ 5 ΛΑΘΗ;

Δεν είσαι η εξαίρεση φαντάζομαι! Κι εσύ αγαπάς το αυτοκίνητό σου, το φροντίζεις , το προσέχεις όσο μπορείς. Και αν δεν το αγαπάς (λέμε τώρα), σίγουρα δεν θέλεις να έχει φθορές και να παθαίνει ζημιές που … πληγώνουν βαθιά την τσέπη σου. Μη νομίζεις όμως ότι η συντήρηση του αυτοκινήτου είναι μόνο το service κάνεις στο συνεργείο.
Κάποιοι ωστόσο -ονόματα δε λέμε- προκαλούν φθορά στο αυτοκίνητό τους είτε από άγνοια είτε από τη λανθασμένη εντύπωση ότι φροντίζουν για την καλή συντήρηση του. Μήπως είσαι κι εσύ ένας από αυτούς; Γιαααα να δούμε…

# 1ο ΛΑΘΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

συντήρηση αυτοκινήτου: ΚΑΝΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΑΥΤΑ ΤΑ 5 ΛΑΘΗ;

Αφήνεις το αυτοκίνητο σου να λειτουργεί στο ρελαντί για πολλή ώρα. Αν το κάνεις αυτό, ειδικά όταν το αμάξι είναι καινούργιο και το «στρώνεις», απλά ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ!

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ;
ΕΠΕΙΔΗ η πίεση λαδιού που δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μην στέλνει λάδι σε κάθε μέρος του κινητήρα του αυτοκινήτου σου και αυτό του προκαλεί φθορά.

Και κάποιες επιπλέον συμβουλές αν ακόμα «στρώνεις» το αυτοκίνητο:
Φρόντισε να επιταχύνεις αργά και να διατηρείς τις στροφές του κινητήρα κάτω από τις 4000. Με αυτόν τον τρόπο έχεις διπλό όφελος : μειώνεις την κατανάλωση καυσίμων και βοηθάς τον κινητήρα, το κιβώτιο ταχυτήτων και τα φρένα να μεταβούν ομαλά στη δική σου οδήγηση.
• Τέλος, για να βοηθήσεις τον κινητήρα του αυτοκινήτου σου να κάψει όλα τα αποθέματα άνθρακα, θα χρειαστεί να «τρέξεις» λιγάκι. Επίλεξε τις εθνικές οδούς όπου σίγουρα μπορείς να οδηγήσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα διανύοντας μεγαλύτερες αποστάσεις.


ΘΥΜΗΣΟΥ:
Καινούργιο αυτοκίνητο; Καλή αρχή! Το «στρώσιμο» όμως θέλει προσοχή!

# 2ο ΛΑΘΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

συντήρηση αυτοκινήτου : ΚΑΝΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΑΥΤΑ ΤΑ 5 ΛΑΘΗ;

Βάζεις βενζίνη στο αυτοκίνητό σου αμέσως μετά τον ανεφοδιασμό των δεξαμενών του πρατηρίου από το βυτιοφόρο. Καλύτερα να μην το ξανακάνεις αυτό. Πήγαινε αργότερα ή αν βιάζεσαι και έχεις ξεμείνει τελείως από καύσιμα, απλά βρες άλλο βενζινάδικο.


ΓIATI παρακαλώ;
ΕΠΕΙΔΗ την ώρα που οι υπόγειες δεξαμενές του πρατηρίου γεμίζουν, η αναταραχή που προκαλείται μπορεί να δημιουργήσει κατακάθι. Αυτό όμως μπορεί να φράξει τα φίλτρα και τα μπεκ ψεκασμού καυσίμου. Το αποτέλεσμα; Η κακή απόδοση του αυτοκινήτου και ίσως η πρόκληση ζημιάς που θα απαιτεί επισκευή.


ΘΥΜHΣΟΥ:
Βυτιοφόρο στο πρατήριο αν δεις, φύγε γρήγορα μην το σκεφτείς!

# 3ο ΛΑΘΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

 συντήρηση αυτοκινήτου: ΚΑΝΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΑΥΤΑ ΤΑ 5 ΛΑΘΗ;

Αφήνεις το αυτοκίνητό σου στον ήλιο. Επιδίωξε όσο μπορείς να παρκάρεις στη σκιά αλλά προσοχή! Καλύτερα όχι κάτω από δέντρα όπου το αυτοκίνητο μπορεί να λερωθεί με φύλλα ή ακόμα χειρότερα με κοτσουλιές από πουλιά. Αν αυτό σου είναι δύσκολο γιατί μπορεί να έχει πιάσει άλλος τη θέση, βάλε τουλάχιστον σκίαστρα στα παράθυρα.


Υπάρχουν άλλωστε σε 2 βασικούς τύπους:
Αυτά που μπορείς να τα ξεδιπλώσεις και να τα τοποθετήσεις στο παρμπρίζ και στο πίσω τζάμι του αυτοκινήτου και τα πλαϊνά σκίαστρα με βεντούζα.

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ;
ΕΠΕΙΔΗ έτσι προστατεύεις όλον τον εσωτερικό χώρο του αυτοκινήτου και αποφεύγεις τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία και τη θερμότητα.
Το bonus; θα μπαίνεις σε ένα πιο δροσερό αυτοκίνητο, τις ζεστές ηλιόλουστες μέρες.


ΘΥΜΗΣΟΥ:
Δεν προτείνω κάτι τρομερό, μόνο πάρκαρε σε μέρος σκιερό!

# 4ο ΛΑΘΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

 συντήρηση αυτοκινήτου: ΚΑΝΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΑΥΤΑ ΤΑ 5 ΛΑΘΗ;

Στο δοχείο των υαλοκαθαριστήρων βάζεις απλό νερό. Πρέπει όμως να βάζεις το ειδικό καθαριστικό υγρό.

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ;
ΕΠΕΙΔΗ …
• Το νερό δεν καθαρίζει τόσο καλά όσο το υγρό
• και προκαλεί άλατα που φράζουν τα σωληνάκια και τις πιτσιλίθρες
Και μια extra συμβουλή: όταν υποψιαστείς ότι δεν υπάρχει άλλο υγρό στο δοχείο, μην χρησιμοποιήσεις τους υαλοκαθαριστήρες γιατί μπορεί να καταστρέψεις έτσι την αντλία υγρού πλύσης.


ΘΥΜΗΣΟΥ:
Με το ειδικό καθαριστικό υγρό, θα έχεις πάντα τζάμι καθαρό!

# 5ο ΛΑΘΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

συντήρηση αυτοκινήτου : ΚΑΝΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΑΥΤΑ ΤΑ 5 ΛΑΘΗ;

Κατά την περίοδο του χειμώνα, αναβάλεις το πλύσιμο του αυτοκινήτου σου. Λογικό, αφού οι βροχές και η λάσπη το βρωμίζουν την ίδια στιγμή. Τσάμπα κόπος δεν είναι; ΛΑΘΟΣ!
Ειδικά τον χειμώνα είναι απαραίτητο να το πλένεις τακτικά.


Αφού αμέσως θα λερωθεί, τότε ΓΙΑΤΙ;
ΕΠΕΙΔΗ η βροχή, η λάσπη και το χιόνι προκαλούν διάβρωση στο αυτοκίνητό σου και δεν το θέλεις αυτό. Όχι, να σκουριάσει το αυτοκίνητο, δεν το θέλει κανείς.
Προσοχή! Όταν χιονίζει και υπάρχει αλάτι στην άσφαλτο, μην ξεχνάς να πλένεις και το κάτω μέρος του αυτοκίνητου που είναι και πιο επιρρεπές στην σκουριά.


ΘΥΜΗΣΟΥ:
Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά αλλά και προστασία από την σκουριά.

Και μιας και μιλάμε για σκουριά, ορίστε και 1 ακόμα bonus συμβουλή για τη σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου:

 συντήρηση αυτοκινήτου:  ΚΑΝΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΑΥΤΑ ΤΑ 5 ΛΑΘΗ;

Υπάρχουν καταστάσεις που δε μπορούμε πάντα να τις αποφύγουμε, όσο και αν προσέχουμε. Αν, ο μη γένοιτο, γίνει κάποια σοβαρή γρατζουνιά στο αμάξωμα και φύγει το χρώμα του, δεν πρέπει να το αφήσεις έτσι. Το βάψιμο του αυτοκινήτου είναι απαραίτητο γιατί διαφορετικά το ακάλυπτο μέταλλο θα σκουριάσει. Υπάρχει και χειρότερο : αν μείνει πολύ καιρό έτσι, η οξείδωση θα επεκταθεί. Αυτό βλάπτει σοβαρά την συντήρηση του αυτοκινήτου!


ΘΥΜΗΣΟΥ:
Αν θέλεις να γλυτώσεις από την σκουριά, βάψε το αυτοκίνητό σου τοπικά.

Λοιπόν; Πόσα από αυτά τα λάθη κάνεις; Όλα; Κάποια από αυτά; Κανένα; Όποιο και αν είναι το σκορ σου, το σίγουρο είναι ότι τώρα ξέρεις τι πρέπει να προσέχεις και τι να φροντίζεις για τη σωστή συντήρηση του αυτοκίνητου σου.


Εννοείται βέβαια ότι δεν αμελείς το τακτικό service του αυτοκινήτου σου, ιδανικά κάθε 15.000 χλμ. για να προλάβεις απρόοπτες βλάβες που μπορεί να σε βάλουν σε μεγαλύτερους μπελάδες. Άλλωστε το service είναι το Α και το Ω για την καλή συντήρηση του αυτοκινήτου!

συντήρηση αυτοκινήτου
ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αν θέλεις να μαθαίνεις νέα, tips και πολλά άλλα για τα αυτοκίνητα, ακολούθησε μας στο instagram ή κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *