Θέλεις να αγοράσεις ένα καινούργιο αυτοκίνητο και αρχίζεις να αναρωτιέσαι «τι αυτοκίνητο να πάρω;»
Το συζητάς με την οικογένειά σου και τους φίλους σου, κοιτάς περιοδικά, ψάχνεις στο διαδίκτυο, πηγαίνεις σε αντιπροσωπείες αλλά πιο πολύ μπερδεύεσαι.
Έχεις πολλές ιδέες, πολλές σκέψεις και άκρη δεν βγάζεις.
Όλοι το έχουμε περάσει αυτό το στάδιο.
Θυμάμαι την τελευταία φορά που είχα βρεθεί σε αυτό το δίλημμα. Μου άρεσε ένα mini cooper δίπορτο αλλά θα βόλευε την οικογένεια; Το βρήκα μεταχειρισμένο, σε τιμή ευκαιρίας αλλά είναι πράγματι οικονομικό; Τα έξοδα συντήρησης είναι υψηλά άρα μήπως είναι τελικά ασύμφορο;
Πολλά τα ερωτήματα και αφού απαντήθηκαν, κατέληξα ότι δεν ήταν αυτό η καλύτερη επιλογή για εμένα. Ναι, αλλά…
«Τι αυτοκίνητο να πάρω;» ρωτούσα και ο καθένας είχε διαφορετική άποψη.
Τι έκανα λοιπόν; Συγκέντρωσα τα 3 βασικά κριτήρια επιλογής και κάτω από αυτά έβαλα τα 2-3 ερωτήματα που έπρεπε να απαντήσω ώστε να καταλήξω σε μια απόφαση επιτέλους!
Τώρα μοιράζομαι μαζί σου αυτό το «κριτηριολόγιο» για να βοηθήσω κι εσένα. Να έχεις έναν μπούσουλα που θα σε διευκολύνει να αποφασίσεις τι αυτοκίνητο θα πάρεις.
ΠΡΩΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ: BUDGET
Πριν καν αναρωτηθείς : «Τι αυτοκίνητο να πάρω;», αναρωτήσου πόσα χρήματα διαθέτεις; Από την απάντηση που θα δώσεις, θα κριθούν πολλά!
1. «Του κουτιού» ή μεταχειρισμένο;
Θα ήθελες να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο ολοκαίνουργιο, να είσαι εσύ ο πρώτος που θα το οδηγήσει ή δεν σε πειράζει αν είναι μεταχειρισμένο;
Ό,τι και να απάντησες σε αυτό το ερώτημα, πρέπει να λάβεις υπόψη σου και τη διαφορά κόστους που υπάρχει ανάμεσα στις 2 αυτές επιλογές που συνήθως είναι πολλή μεγάλη!
Αν τα χρήματα που διαθέτεις δεν είναι αρκετά για να αγοράσεις αυτοκίνητο «του κουτιού» αλλά θα το ήθελες πολύ, υπάρχει μια εναλλακτική λύση.
Ποια είναι αυτή; Να αναζητήσεις ένα μεταχειρισμένο «σχεδόν καινούργιο» αυτοκίνητο! Δηλαδή
✔️ να είναι όσο το δυνατόν πιο πρόσφατης χρονολογίας και
✔️ να έχει όσο το δυνατόν λιγότερα χιλιόμετρα.
2. Κόστος αγοράς και όχι μόνο!
Όμως, είτε έχεις τα χρήματα που χρειάζονται για να πάρεις καινούργιο αυτοκίνητο είτε όχι, προσοχή!
Μην σκεφτείς μόνο πόσο θα σου στοιχίσει η αγορά του γιατί δεν τελειώνουν όλα εκεί. Απεναντίας, από εκεί ξεκινούν όλα γιατί το αυτοκίνητο έχει τα πάγια και κρυφά έξοδα του.
Υπάρχουν δηλαδή τα έξοδα συντήρησης του αυτοκινήτου, το κόστος της ασφάλισης και των τελών κυκλοφορίας του. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάς και το κόστος κατανάλωσης καυσίμων που είναι πολύ σημαντικό!
3. Τι θα το «ταΐζεις;»
Τύπος καυσίμων. Αυτό και αν πρέπει να το υπολογίσεις! Η βενζίνη θεωρείται η πιο ασύμφορή επιλογή .
Και τι να επιλέξεις τότε; Το φυσικό αέριο που αποτελούσε μέχρι πρόσφατα μια καλή επιλογή, κατέληξε κι αυτό να είναι ακριβό. Τότε; Μήπως το γκάζι είναι προτιμότερο;
Καλό είναι να σκεφτείς και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που είναι άλλωστε το νέο trend.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ: ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ
Δεν πρέπει να σκεφτείς αν θα είναι πρακτικό το αυτοκίνητο που θα πάρεις; Άλλωστε, αυτός δεν είναι ο ουσιαστικός σκοπός του; Να καλύπτει δηλαδή όλες τις ανάγκες σου (ή έστω τις περισσότερες και σημαντικότερες).
1. Όλοι οι καλοί χωράνε; Ιδού η απορία!
Μερικές φορές, δεν χωράνε! Αν έχεις οικογένεια, παιδιά, σκυλιά, γατιά, καναρίνια και παπαγάλους, που να τους βάλεις αν σκέφτεσαι να πάρεις ένα διθέσιο αυτοκίνητο; Αν είσαι πολύτεκνος μάλιστα, μάλλον πρέπει να περιοριστείς ακόμα περισσότερο και να αναζητήσεις ένα τόσο δα επταθέσιο «αυτοκινητάκι».
2. Τα απολύτως απαραίτητα ή του κόσμου τα συμπράγκαλα;
Εμ, ναι! Εκτός και αν πιστεύεις ότι του κόσμου τα συμπράγκαλα είναι όλα απαραίτητα! Όπως και να έχει, μην παρασυρθείς από αυτό το ωραίο μικρούλι αυτοκινητάκι ή εκείνη τη σπορ αμαξάρα αν για τους δικούς σου λόγους, φορτώνεις φουλ το πορτ- μπαγκαζ του αυτοκινήτου και όχι μόνο αυτό.
3. Ταξίδια μακρινά ή κάπου γύρω εδώ κοντά;
Και αυτό πρέπει επίσης να το σκεφτείς. Τι απόσταση διανύεις καθημερινά; Κινείσαι για παράδειγμα πολύ μέσα στην πόλη ή κάνεις πολλά ταξίδια με το αυτοκίνητο;
Πού να βρω θέση να παρκάρω;
Ωχ, μην μου πεις ότι δεν το σκέφτηκες! Πόσο εύκολα βρίσκεις θέση να παρκάρεις; Έχεις γκαράζ ή φέρνεις βόλτα τη γειτονιά μέχρι να βρεις κάπου να το βάλεις; Είναι τέλος πάντων το παρκάρισμα όνειρο ή εφιάλτης; Βάλε στη λίστα σου και αυτόν τον παράγοντα.
ΤΡΙΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ: ΓΟΥΣΤΟ
Ουφ! Ήρθε επιτέλους η στιγμή που περίμενες! Να αποφασίσεις τι αυτοκίνητο να πάρεις με κριτήριο … τι άλλο; Μα τι σου αρέσει!
Ακόμα και αν τα προηγούμενα ερωτήματα σου έχουν βάλει από λίγους έως πολλούς περιορισμούς, πάλι έχεις ένα περιθώριο να επιλέξεις κάτι που να σου αρέσει κιόλας!
1. Από πού να κρατάει η σκούφια του;
Δεν νομίζω να είσαι η εξαίρεση! Σίγουρα έχεις κι εσύ μια κάποια προτίμηση σε μια χώρα κατασκευής. Προτιμάς τα γερμανικά, τα γιαπωνέζικα, τα γαλλικά; Ή μπορεί να έχεις μια παραπάνω συμπάθεια σε κάποια συγκεκριμένη μάρκα. Για δες λοιπόν τι επιλογές σου δίνει η μάρκα αυτή … όλο και κάτι θα βρεις!
2. Σε τι χρωματάκι υπάρχει;
Κάποιοι προτιμούν τα ουδέτερα, κλασικά χρώματα όπως το λευκό, το μαύρο και το γκρι. Άλλοι πάλι, επιλέγουν έντονα χρώματα, φωτεινά και χαρούμενα! Εσύ σε ποια κατηγορία ανήκεις; Μπορείς να διαλέξεις! Άντε τυχεράκια!
Λοιπόν πώς σου φάνηκε αυτό που ονόμασα κριτηριολόγιο; Δεν σε βοήθησε έστω και λίγο να ξεκαθαρίσεις στο μυαλό σου τις ανάγκες και τις δυνατότητές σου;
Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο επειδή καμιά φορά παρασυρόμαστε από αυτό που μας αρέσει, αυτό που μας ενθουσιάζει και αφού το αγοράσουμε διαπιστώνουμε ότι δεν μας εξυπηρετεί. Και δεν είναι μια μπλούζα που μπορείς εύκολα να την αλλάξεις ή και να τη βάλεις στην άκρη γιατί «σιγά, και πόσο μου κόστισε». Είναι μια σοβαρή αγορά και θέλει προσοχή!
Για να σε βοηθήσω περισσότερο όταν θα αναρωτηθείς «τι αυτοκίνητο να πάρω;» σου δίνω εδώ έναν συνοπτικό οδηγό όλων όσων ανέλυσα πιο πάνω. (Αν βέβαια θεωρείς ότι λείπει κάτι, μπορείς να το συμπληρώσεις) :
Αν θέλεις να μαθαίνεις νέα, tips και πολλά άλλα για τα αυτοκίνητα,
ακολούθησε μας στο INSTAGRAM ή κάνε like στη σελίδα μας στο FACEBOOK!
Αφήστε μια απάντηση